Hizmetlerimiz > İzolasyon İşlemleri

İzolasyon İşlemleri

Yalıtım kelimesini duyduğunuzda aklınıza ne geliyor? Birçoğu için, evlerinin duvarlarının içinde bulunan pembe tüylü maddedir, ancak gerçek bundan çok daha karmaşıktır. Yalıtım veya daha doğrusu ısı yalıtımı, ısı kaybını veya kazancını azaltmayı amaçlayan alanlar arasındaki bariyere atıfta bulunmak için kullanılan terminolojidir. Çoğu yalıtım, hareketsiz havanın büyük termal direnç sağlaması nedeniyle büyük yalıtıcılar görevi gören çok sayıda hava cebi içererek çalışır.

Evinizdeki izolasyon, ısı akışına karşı direnç sağlar ve ısıtma ve soğutma maliyetlerinizi düşürür. Evinizi uygun şekilde yalıtmak sadece ısıtma ve soğutma maliyetlerini düşürmekle kalmaz, aynı zamanda konforu da artırır.

Yalıtım Nasıl Çalışır?

Yalıtımın nasıl çalıştığını anlamak için üç temel mekanizmayı içeren ısı akışını anlamaya yardımcı olur iletim, konveksiyon ve radyasyon. İletim, sıcak bir fincan kahveye konulan bir kaşığın sapından elinize ısı iletmesi gibi, ısının malzemelerden geçme şeklidir. Konveksiyon, ısının sıvılar ve gazlar arasında dolaşma şeklidir ve bu nedenle evinizde daha hafif, daha sıcak hava yükselir ve daha soğuk, daha yoğun hava emilir. Radyant ısı düz bir çizgi üzerinde hareket eder ve yolundaki enerjisini emen katı her şeyi ısıtır.

Mekanizma ne olursa olsun, ısı, artık sıcaklık farkı kalmayana kadar daha sıcaktan soğutucuya geçer. Evinizde bu, kışın ısının doğrudan tüm ısıtılmış yaşam alanlarından bitişik ısıtılmamış tavan aralarına, garajlara, bodrumlara ve hatta dış mekanlara aktığı anlamına gelir. Isı akışı aynı zamanda dolaylı olarak iç tavanlarda, duvarlarda ve zeminlerde de hareket edebilir sıcaklık farkı olan her yerde. Soğutma mevsimi boyunca, ısı dışarıdan evin içine doğru akar.

Konforun sağlanması için kışın kaybedilen ısının kalorifer sisteminize bırakılması ve yazın kazanılan ısının soğutma sisteminiz tarafından uzaklaştırılması gerekir. Evinizi uygun şekilde yalıtmak, ısı akışına etkili bir direnç sağlayarak bu ısı akışını azaltacaktır.

R-Değerleri

Bir yalıtım malzemesinin iletken ısı akışına direnci, termal direnci veya R değeri açısından ölçülür veya derecelendirilir R değeri ne kadar yüksekse, yalıtım etkinliği o kadar büyük olur. R değeri, yalıtımın türüne, kalınlığına ve yoğunluğuna bağlıdır. Bazı yalıtımların R değeri ayrıca sıcaklığa, eskimeye ve nem birikimine bağlıdır. Çok katmanlı bir kurulumun R değerini hesaplarken, tek tek katmanların R değerlerini ekleyin.

Evinize daha fazla yalıtım yerleştirmek, R değerini ve ısı akışına karşı direnci artırır. Genel olarak, artan yalıtım kalınlığı, orantılı olarak R-değerini artıracaktır. Ancak gevşek dolgu yalıtımı için döşeme kalınlığı arttıkça, yalıtımın kendi ağırlığı altında sıkışması nedeniyle ürünün oturmuş yoğunluğu artar. Bu sıkıştırmadan dolayı gevşek dolgu izolasyon R-değeri kalınlıkla orantılı olarak değişmez. İkliminiz için ne kadar yalıtıma ihtiyacınız olduğunu belirlemek için yerel bir yalıtım yüklenicisine danışın.

Bir yalıtım malzemesinin ısı akışına karşı direncinin etkinliği, yalıtımın nasıl ve nerede kurulduğuna da bağlıdır. Örneğin, sıkıştırılan yalıtım, tam anma R değerini sağlamayacaktır. Bir duvarın veya tavanın toplam R-değeri, yalıtımın kendisinin R-değerinden biraz farklı olacaktır çünkü ısı, termal köprüleme olarak bilinen bir fenomende, saplamalar, kirişler ve diğer yapı malzemelerinden daha kolay akar. Ek olarak, bina boşluklarını hava akışını azaltacak kadar yoğun bir şekilde dolduran yalıtım, konvektif ısı kaybını da azaltabilir.

Geleneksel yalıtım malzemelerinin aksine, radyan bariyerler, radyant ısıyı absorbe etmek yerine yeniden yayan ve soğutma yüklerini azaltan yüksek oranda yansıtıcı malzemelerdir. Bu nedenle, bir ışık bariyerinin doğal bir R değeri yoktur.

Belirli bir radyant bariyer veya yansıtıcı yalıtım tesisatı için bir R değeri hesaplamak mümkün olsa da bu sistemlerin etkinliği, ısıyı yaşam alanından uzağa yansıtarak ısı kazanımını azaltma yeteneklerinde yatmaktadır.

İhtiyaç duyacağınız yalıtım veya R değeri miktarı ikliminize, ısıtma ve soğutma sisteminizin türüne ve evin yalıtmayı planladığınız bölümüne bağlıdır. Daha fazla bilgi edinmek için mevcut bir eve yalıtım ekleme veya yeni bir evin yalıtımı hakkındaki bilgilerimize bakın. Ayrıca, hava sızdırmazlığı ve nem kontrolünün evde enerji verimliliği, sağlık ve konfor için önemli olduğunu unutmayın.

İzolasyon Türleri

Isı yalıtımı neredeyse her zaman bir evin duvarlarında, özellikle de ısı kaybına en yatkın oldukları için dış duvarlarda bulunur. Bunun amacı, ısıyı belirli odaların içinde veya dışında veya bir bütün olarak evin içinde tutmak oldukça basittir. Sprey köpük, selüloz ve cam elyafı gibi ev sahiplerine sunulan çeşitli yalıtım malzemeleri vardır. Bu malzemelerin her biri, termal direncini gösteren benzersiz bir R-değerine sahiptir. R değeri ne kadar yüksekse, direnç o kadar artar. Bu nedenle, bu tipler arasındaki farkı bilmek ve hangisinin yalıtım projenize en uygun olacağını bilmek önemlidir.

Fiberglas

Fiberglas yalıtım, en popüler yalıtım biçimlerinden biridir ve bu nedenle birçok kişi yalıtım terimini duyduğunda akla gelen de budur. Bu tür bir yalıtım, çok ince cam elyaflardan oluşur ve bitmemiş duvarlarda, zeminlerde ve tavanlarda bulunabilir. Genellikle orta veya sert yoğunluklarda bulunan bu tür yalıtım, yüksek bir R-değerine sahiptir.

 

Selüloz

En eski ev yalıtımı türü olan selüloz yalıtım hem eski hem de yeni evlerde şişirilmiş veya gevşek dolgu yalıtımı olarak bulunabilir. En eski yalıtım türü olmasına rağmen, genel ev sahibinin ısı yalıtımını düşünürken düşündüğü şey bu değildir. Bunun nedeni, hala etkili bir yalıtım şekli olmasına rağmen, fiberglas yalıtım ile ilgi odağı dışına itilmiş olmasıdır. Çoğu zaman bu tür bir yalıtım, çoğu alana kolaylıkla bükülebilen geri dönüştürülmüş gazete kağıdından yapılır.

Sprey Köpük

Bir yalıtım ve hava yastığı malzemesinden oluşan püskürtme köpük yalıtımı, sprey köpük yalıtımı, elektrik armatürlerini veya ışık çıkışlarını çevreleyen boşlukları yalıtmak için yaygın olarak kullanılır. Daha önce bahsedilen malzemenin aksine, sprey köpük zamanla çökmez ve bu nedenle asla şeklini kaybetmez.

  • Yeni Yalıtım mı arıyorsunuz? İzmit İzolasyon olarak bizimle İletişime Geçin!
  • İster cam elyafı, selüloz veya sprey köpük yalıtımı arıyor olun, uzmanlarımız size yardımcı olabilir.
Menü
Whatsapptan Sor!
İzmit Yapı Dekorasyon
Canlı Destek Ekibi!
Merhaba, Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için bizlere buradan ulaşabilirsin.